dissabte, 14 de març del 2015

L’INFANT SALVATGE



L’INFANT SALVATGE

Victor de l'Avairon

Victor de l'Avairon és el nom que el seu tutor va assignar a aquest infant, considerat com el cas més cèlebre i ben documentat de nen salvatge.


Es calcula que va néixer cap a l’any 1790, segurament al Tarn.


L’any 1797, un infant d’uns 10 anys és apercebut al Tarn, però no és fins dos anys més tard que és atrapat per uns homes i uns gossos després d’una persecució. És custodiat al poble de La Cauna i acollit per una vídua. Al cap d’una setmana es dóna a la fuga.


L’any 1799, durant l'hivern, el noi passa de Tarn a l’Avairon. El 6 o 8 de gener de 1800, tres caçadors el veuen i el persegueixen. Ell fuig i surt dels boscos per refugiar-se a la casa del tintorer Vidal, del poble de Sent Sarnin. Tres dies més tard, el porten a un orfenat de Sant Africa i un mes més tard (el 4 de febrer de 1800), cap a Rodés.


Seguidament passa a Paris, on passa a ser un assumpte públic d’una França acabada de sortir de la Revolució Francesa i on tot de savis hi diuen la seva i en fan diverses hipòtesis. Finalment el més erudit d’ells, el també occità Philippe Pinel, arriba a la conclusió que el salvatge de l’Avairon no és res més que un retardat mental incurable. Un dels assistents, un jove metge recent doctorat, el també occità Jean Itard es mostra més optimista i proposa l’elaboració i execució d’un programa de tractament que és acceptat.


Jean Itard passa a ser el seu tutor i posa nom a l’infant: Victor. Itard va escriure dues memòries-informes (molt ben detallades i amb un rigor científic exemplar) pel ministeri que patrocinava el seu estudi. La primera data del 1801, poc després d’haver engegat l’experiment, i la segona, l’any 1806, quan el conclou donant-se per vençut, sense haver aconseguit sociabilitzar el noi ni fer-lo parlar, i preocupat pel seu futur.


Madame Guérin va ser qui va ajudar durant l’experiment del doctor Itard a cuidar l’infant i va ser ella qui se’n va fer el càrrec (amb una ajuda del ministeri) durant vint anys més fins que va morir l’any 1828. Un informe d’en Victor fet per algú que el va veure l’any 1815 no mostra cap tipus de millora.



Curiositats:


François Truffaut en va dirigir una pel·lícula l’any 1970: L'Enfant sauvage, on ell mateix fa el paper de Doctor Itard.

El poble de La Cauna té una part del museu local dedicat a l’infant salvatge i una ruta comentada pels boscos on se’l va trobar. Allí el coneixen amb el nom de Joseph.


Existeix la seriosa controvèrsia que no es tracti d’un infant salvatge sinó més aviat d’un infant maltractat, martiritzat i abandonat. Sembla ser que tenia molt poques habilitats (por de l’aigua, dels desnivells, no sabia trencar una nou...) i en canvi tenia grans cicatrius en llocs improbables per ser ferides de vida salvatge sinó mes aviat de maltractaments intencionats i fins i tot homicides. A la pel·lícula de Truffaut l’infant té un aspecte que no és com el descrit en els documents (no és de pell fosca, no saltava pels arbres…) 



Més informació:







  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada