dimarts, 17 de novembre del 2015

LA CIUTAT DE LA GÀRDIA


LA CIUTAT DE LA GÀRDIA

Guardia Piemontese






La Gàrdia (Guardia Piemontese en italià) és un municipi d'Italia, a la provincia di Cosenza i a la regió de Calàbbria

El municipi té uns 1.867 habitants. Aquest municipi té la particularitat de ser l'única illa lingüística de llengua occitana del sud d'Itàlia. El municipi fou fundat per refugiats que fugien de les persecucions religioses de Buebi, municipi de la província de Torin, a la zona coneguda com les Valadas Occitanas. L'occità és llengua de la ciutat juntament amb l'italià. Anteriorment era coneguda com a Guardia Lombarde.



Curiositats:



El nom acutal en italià de la Guardia Piemontese és relativament recent. L'adjectiu piemontese deriva de l'origen vallencoccità de la població local, la qual a causa de la pobresa, la intolerància religiosa i la persecució a les seves terres d’origen (les Valadas Occitanas, al Piemont) degué fugir a la recerca d'un lloc més segur i s'instal·laren a Calàbbria, on fundaren la Gàrdia. Altres comunitats de vallencoccitans es van establir en alguns pobles veïns com a Muntàvutu o Sant Sixt de Valdeses (a on es diu que en aquest darrer encara hi ha prop del 50% de la població que parla occità).


Els vallencoccitans van arribar a Calàbbria entre el segle XII i el segle XIII des del Piemont. El poble de la Gàrdia havia viscut sense conflictes durant dos o tres segles amb les comunitats catòliques. Després de la seva adhesió a la Reforma protestant, el papa Pius V va determinar que tant els vallencoccitans del Piemont com els de Calàbbria havien de ser destruïts. Va provocar així una croada contra ells i els va exterminar. 


El parlar de la La Gàrdia es coneix com el gardiol. El gardiol és un parlar vivaroaupenc i és l'únic exemple de llengua occitana al sud d'Itàlia, formant un enclavament semblant a l'Alguer en el cas català. 


Alguns símbols i actes que l’emprempta occitana ha deixat a la ciutat:

Pòrta dal sang: en record d'aquella massacre, una de les antigues portes d'accés a la ciutat fou reanomenada així.

Pòrta amb espièlh: encara es conserva un exemplar del tipus de porta d'accés a les llars dels càtars. Dita pòrta amb espièlh, fou imposada per la Santa Inquisició després del juny del 1561. L'espiell només s'obria i es tancava des de l'exterior i permetia als frares dominicans, congregats a la Gàrdia al segle XVII, vigilar la vida privada dels antics heretges que havien escapat de la matança i que havien estat convertits al catolicisme per la força.

La "setmana occitana": cada mes d'agost, aquesta setmana organitzada per les administracions comunals de la Gàrdia i de la provincia di Cosenza dedica una sèrie d'espectacles i conferències al seu patrimoni lingüístic i cultural occità.


La "primavera occitana": cada mes d'abril, s'organitzen diverses manifestacions culturals en el marc d'intercanvis amb escoles de la regió del Piemont.




Més informació:






Fitxes relacionades


per tenir un dels pocs personatges femenins d'aquest mapa (és que aquesta història tan masclista no ens ha deixat massa referents a l'abast):




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada