dimarts, 26 de gener del 2016

UNA CALANDRETA


UNA CALANDRETA






Les Calendretas sóc escoles associatives que promouen l’ensenyament tenint l’occità com a llengua vehicular. 


Aquestes escoles proposen un sistema educatiu públic i laic. No fan part de l'Educació Nacional (el servei públic d'educació francès) però volen participar de la missió pública de l'educació i han obtingut un contracte d'associació amb el ministeri francès d'educació. 


A més les calandretes demanen també la implicació dels pares en el procés educatiu i permeten als infants d'encarar un futur on es retroben amb les arrels del seu poble. La funció de les escoles també és la d'una associació cultural que s'encarrega d'organitzar activitats i aplecs culturals. 


Actualment també s'ha engegat una televisió a través d'internet: http://www.octele.com


Curiositats:



La primera Calandreta es va crear a PauBearn l’any 1979.


El nom de calandreta o calandra designa un ocell (la calàndria) i també un aprenent. S’'ha pres com a símbol per a representar el nou adveniment de la cultura occitana.


Els alumnes de La Calandreta s’anomenen calandrons.


La Calandreta forma, amb les escoles Diwan, la Bressola, les Seaska i les escoles ABCM, una confederació d'escoles bilingües a l'estat francès que són testimoni de la riquesa cultural d'un Estat que refusa de reconèixer-la.


El que també és característic de les Calandretas és la utlitilzació de la Pedagogia Freinet. Això ha fet que hagin estat escoles reconegudes i de molt bona qualitat fent que no sempre l’interès de les famílies per dur els infants en aquestes escoles hagi estat necessàriament l’immersió en la llengua occitana. Al llarg dels anys l’escola pública francesa de l’estat s’ha vist amb la necessitat de contrastar aquesta demanda hi ha creat algunes escoles públiques bilingües on l’ensenyament en occità hi té certa presència. 


Un dels problemes que ha tingut a vegades les escoles Calandretas és el poder trobar professors amb prou nivell d’occità per a l’ensenyament. 


La crítica que es fa a les Calandretas és que malgrat la tasca que fa, segueix perpetuant, encara que de manera potser involuntària, la diglòssia, sense que els alumnes en surtin amb una percepció de que l'occità estigui en un mateix nivell que el francès (la societat francesa tampoc hi ajuda gens!)


Des de les escoles Caladreta es diu:

Calandreta transmet la lenga e la cultura occitanas als enfants en assegurar lor escolarizacion en immersion tota tre la mairala.

Lo francés dintra dins la vida escolara en fin de CP, un còp que l’enfant sap legir en occitan. Camina puèi cap a las autras lengas e culturas en s’apiejar sus l’occitan coma lenga vertebrala.

Los establiments segondaris Calandretas valorizan aquel bilingüisme que permet a l’enfant d’arribar a un plurilingüisme en fin de tresena e de capitar lo brevet amb d’espròvas en occitan.


Calandreta es [setembre 2015] :

62 escòlas e 3 collègis repartits sus 18 departaments

3614 enfants escolarizats

213 regents e professors

221 emplegats non ensenhaires

milièrs d’associatius



Enllaços:







Fitxes relacionades


per fer festa grossa allà on es va crear la primera Calandreta:



per ser lloc a on aprendre occità:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada