dijous, 4 de febrer del 2016

LA CAPITAL D’OCCITÀNIA?


LA CAPITAL D’OCCITÀNIA?






Per alguns, Tolosa és considerada la capital d’Occitània. Però cal recordar que Occitània és una entitat lingüística i cultural i que per ara no ha tingut cap entitat política. Per això no es pot afirmar que Occitània tingui una capital ben definida. El moviment occitanista tampoc ha decidit de manera oficial i clara quina en seria la capital.


Tanmateix podem constatar de Tolosa:


  • Està entre les ciutats més grans, importants, dinàmiques tant a nivell cultural com econòmic d’Occitània i també de França.
  • Geogràficament està situada en un punt prou cèntric dins del territori occità en comparació amb l’altra ciutat més important d’Occitània que és Marselha.
  • Tolosa és la captial històrica del Lengadoc, i la variant dialectal de l’occità anomenada lengadocian és la que s’ha proposat com a estàndard i referencial de l’occità.
  • Elements simbòlics i culturals que actualment relacionem amb Occitània provenen o tenen a veure amb Tolosa (com la creu occitana) 




Curiositats



Tolosa és la capital històrica del Lengadoc.


La bandera occitana és la dels comtes de Tolosa: creu groga en fons vermell.


Tolosa és considerada la segona ciutat d’Occitània (la primera és Marselha) i la quarta de l’estat francès. Per ordre, les quatre ciutats de l’estat francès serien: Paris, Liyon, Marselha i Tolosa.


Aquestes son les ciutats que han estat proposades com a possibles capitals d’Occitània:
  • Albi - Francés Fontan, fundador del PNO, va proposar Albi l’any 1969 com a capital d’una possible Occitània lliure. Argumentava que la seva posició geogràfica era central i que així s’aconseguria un nou equilibri davant les altres ciutats més grans i menys centrades. 
  • Tolosa - Un any abans (l’any 1968) l’escriptor Enric Espieut va evocar Tolosa com a capital d’una Occitània emancipada ja que posava en valor els intents que ja havia tingut el comtat de Tolosa durant l’Edat Mitjana (s.XII i XIII) per arribar a la unificació política d’Occitània. 
  • Marselha e Tolosa - Seguidors de la Linha Imaginòt i de manera més particular el músic Claudi Sicre, parlen en declaracions públiques dels anys 1990 de les capitals en plural d’Occitània, referint-se especialment a Marselha i a Tolosa per ser els pols de creació cultural occitanes. Tot i així aquest concepte de captials en plural pot incloure també altres ciutats. Cal destacar que Marselha és la ciutat més poblada d’Occitània
  • Montpelhièr - Valèri Larbaud, escriptor occità que escrivia en francès, va proposar l’any 1927 Montpelhièr ja que imaginava aquesta ciutat com una gran metròpoli dinàmica i de dimensió internacional com a capital d’una futura Occitània independent. 


Travessada per la Garona i situada a mig camí entre l'oceà Atlàntic i el mar Mediterrani, és anomenada la Ciutat Rosa pel color que domina als edificis antics, fets de maó vist. És la capital de la indústria aeroespacial europea, ja que hi ha les oficines centrals de la companyia Airbus, creada l’any 2001 en aquesta ciutat.

A Tolosa s'hi trova la Glèisa de Nòtra Dòna de la Daurada, on s'hi venera una verge negra.

Per Tolosa hi passa el camí de Sant Jaume, en concret el que té per punt de partida la Camarga



Enllaços:






Fitxes relacionades


per ser-ne un element important de la ciutat:




per la seva relació amb l'aviació:

Antoine de Saint-Exupéry



per tenir verges negres:

Chapèla de Sant Michial d’Agulha i l’estàtua de Notre-Dame de France

Ròc Amador



per ser etapa del camí de Sant Jaume que surt de:

La Camarga




per tenir aquesta especialitat culinària:

Salsissa de Tolosa



per tenir la més gran de totes:

Basilica de Sant Sarnin



per haver estat, potser, la seva ciutat de naixement:

Carlos Gardel





           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada