dimarts, 29 de març del 2016

ESCÒLA OCCITANA D’ESTIU


ESCÒLA OCCITANA D’ESTIU




L’Escòla Occitana d’Estiu (EOE) és un esdeveniment cultural al voltant de la llengua i la cultura occitana que a través de cursos intensius, tallers, conferències i concerts es dóna l’oportunitat als participants d’aprendre i/o perfeccionar sobre els coneixements de la llengua occitana i de la seva cultura. 


Es descriu com a una oportunitat per a viure i conviure en occità.


Té una durada d’una setmana, durant el mes d’agost, i es realitza amb una periodicitat anual al municipi occità de Vilanuèva d’Òlt.


Curiositats:



L’Escòla Occitana d’Estiu va ser creada l’any 1974 per tres occitanistes: en Marcèu Esquieu, en Crestian Rapin i en Joan Rigouste. Tots tres escriptors, lingüistes i pedagogs. 


Des de l’any 2009 l’EOE és també la secció depertamental de l’Institut d’Estudis Occitans.


Des de l’any 2003 també es fa una Escòla Occitana d’Ivèrn durant 5 dies de les vacances que els francesos tenen durant el mes de febrer. 


A la EOE s’hi troben cursos de llengua occitana de tots els nivells i en diferents dialectes i és punt de reunió d’occitanistes no només d’occitània sinó també d’arreu del món, amb una notable presència d’occitanistes catalans que venen molts d’ells socis i simpatitzants del Centre d’Agermanament Occitano-Català (CAOC).


Val a dir que el Centre d’Agermanament Occitano-Català col·labora amb l’EOE aportant professors de llengua i cultura catalana i si es pot amb l’aportació d’un grup de música català.


L’EOE està pensada especialment per a famílies: els nens i adolescents tenen un programa d’activitats fet a mida. L’Escoleta d’Estiu és per als nens de 5 a10 anys i l’Escòl’Ados per als d’11 a 16.


Durant els primers anys l’EOE es va realitzar a Piquepoul, lloc de naixement i de residpencia d’en Marcèu Esquieu. Més tard va passar a la localitat veïna de Vilanuèva d’Òlt.


L’EOE treu una revista anual que es diu Camins d’estiu.


Un dels premis per als guanyadors de la Dictada Occitana és una estada a l’Escòla Occitana d’Estiu. 


Des del 2009 el director de l’EOE és el cantador i contaire Pèire Bossière.

Des de l'any 1968 a Prada es celebra un esdeveniment molt similar: l'Universitat Catalana d'Estiu.





Més informació:











Fitxes relacionades


per ser un lloc on aprendre occità:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada