dimarts, 26 d’abril del 2016

CARNAVAL BIARNÉS



CARNAVAL BIARNÉS





A Occitània el carnestoltes és una festa important al voltant de la qual hi trobem costums, tradicions, danses, cançons... 


Una de les festes de carnestoltes que hi podem trobar és el Carnaval Biarnés. Tot i que la festa ha tingut alts i baixos, normalment és una festa que es comença a celebrar amb setmanes d’antelació i que quan arriben les dates de carnaval acostuma a durar uns quants dies.


La festa d’aquest carnestoltes culmina a la ciutat bearnesa de Pau.


És un bon exemple viu de celebració de carnaval pirenaic.

Curiositats



El carnestoltes és una festa molt comuna i celebrada en els països de tradició cristiana, especialment a Europa i a Amèrica. Però tot i tractar-se d’una festa religiosa és herva, com moltes d’altres, de tradicions i rituals més antics.


El carnestoltes és una celebració que pertany al calendari lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil que se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern. Però el carnaval s’ha d’emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix la quaresma. Per tant, des d’aquesta altra perspectiva, per situar el carnaval en el calendari hem de buscar la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumenge de Rams. A partir d’aquest últim comptem quaranta dies enrere i arribem al Dimecres de Cendra, el primer dia de la quaresma i l’últim del carnaval. El dijous anterior és l’inici tradicional de la setmana de carnaval o Dijous Gras.


Cal esmentar que dins la tradició francesa es celebra més aviat el mardi gras enlloc del dijous gras o llarder dels Països Catalans. En canvi a Occitània també hi ha més la tradició del dijous gras.


El Carnaval Biarnés comença ja cap al gener/febrer, anant a Chaca i es va fent l’itinerari per etapes fins arribar a Pau.


Durant la setmana de carnval hi ha diferetns personatges:

Sent Pançard: és el rei carnestoltes que acaba cremat

Carronha: és la muller de Sent Pançard

Quaresma: és el puritanisme i l’anti-disbauxa. Es passeja amb peixos pudents. 

Podeu trobar una descripció més precisa de tots els personatges, les seves funcions i el seu simbolisme en aquest enllaç.



I diferents actes festius:

Nueit deus becuts

Nueit de l’ors

Lo gran passacarrèra o La Pantalonada

Carnav’escòlas

Serada ròsa


La llengua occitana, dins de totes les limitacions socials i relacionals que té dins de l'Estat Francès, procura ser la llengua del canraval i un element identitari de la festa. 


És molt típic menjar per aquestes dates crespèras (creps) i crespèths (bunyols)


Podeu veure un programa d’Òc Tele a on es parla de l’edició del Carnaval Biarnés 2016 així com dels seus orígens http://www.octele.com/video-oc/doc-show/docshow17.html


Enllaços:









Fitxes relacionades



per celebrar-se a la mateixa ciutat on també es va crear la primera de totes:

La Calandreta



per tenir els seus orígens remots en un esport de carnaval:

Un jugador de Rugbi








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada