dimarts, 19 d’abril del 2016

SALSISSA DE TOLOSA



SALSISSA DE TOLOSA






La Salsissa de Tolosa és una especialitat culinària de la ciutat occitana de Tolosa.


Es tracta d’una botifarra fresca (no madurada) feta de carn magra de porc, sal i pebre. Per donar-li la forma s’enfunda utilitzant l’intestí gruixut del porc. 


Acostuma a tenir una llargària d’uns 12-15 centímetres, i un diàmetre de 26-28 milímetres, tot i que també es pot trobar més llarga, enrollada, i que cal anar tallant. 




Curiositats



Es té coneixement d’aquesta especialitat culinària des de l’any 1793 quan apareix en una relació de mercaderies d’un mercat de Tolosa. A París no se’n té coneixement fins a l’any 1898.


És un dels ingredients bàsics del caçolet, però també es menja a la brasa, rostida, fregida...


Tradicionalment és una botifarra a la qual no se li pot afegir ni greix ni conservants. Per tant es tracta d’una botifarra fresca que es conserva tan sols una setmana com a molt. 


La Salsissa de Tolosa és molt semblant a les botifarres fresques o vermelles que tenim també a Catalunya i als Països Catalans, així com també hi ha la semblança de cuinar-la amb mongetes (com en el caçolet). En canvi a la resta d’Espanya la tradició és més de xoriços o de botifarres amb pebre vermell. 


A més a més de ser un ingredient fonamental del caçolet, la salsissa de Tolosa és també un dels cinc ingredients del plat preferit del dinosaure Casimir: un personatge fictici del programa infantil francès L’île aux enfants que es va emetre per la televisió francesa (encara ORTF i seguidament TF1) durant els anys 1970. El plat preferit del dinosaure Casimir era el gloubi-boulga: una barreja de cinc ingredients amb salsissa de Tolosa (que havia d’estar crua però tèbia), confitura de maduixa, xocolata ratllada, plàtans aixafats, i mostassa ben forta. A vegades hi afegia altres ingredients opcionals com la nata fresca i les anxoves. Tanmateix es recomenava als infants de no fer la prova a casa sota el risc de que la barreja no tingués gaire bon gust...



Enllaços:





Fitxes relacionades



per ser-ne un ingredient fonamental:



per ser una especialitat d'aquest lloc:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada