dimarts, 31 de maig del 2016

RATATOLHA


RATATOLHA







La ratatolha és una especialitat de la cuina occitana originària de la ciutat de Niça i en general de la regió de la Provença. Es tracta d'un plat vegetarià resultat de fregir amb oli d'oliva una sèrie de verdures (es poden fregir totes juntes o verdura per verdura). La recepta varia segons el gust del cuiner, i inclou generalment tomàquets, pebrots, ceba, carabassó i albergínies en proporciones variables.

Se serveix sol, acompanyat de pa, arròs o patata o molt majoritàriament com a guarnició d'algun plat de carn o peix.




Curiositats



Trobem plats molt similars en altres països del mediterrani però molt especialment en els Països Catalans. A Catalunya l’equivalent seria la samfaina, a Mallorca el tombet, i a les comarques centrals del País Valencià el mullador. A Malta hi ha la kapunata, una recepta molt similar a l’occitana. A España trobaríem el pisto manchego, a Euskal Herria la piperrada, a Italia la ciambotta o la peperonata, a Sicilia la capunata, a Magyarország el lecsó, a România i a Бълга̀рия el ghiveci, a Ελλάδα el briami, a Hrvatska i a Србија el Đuveč, a Türkiye l’imambayıldı, i al Nord d’Àfrica la chakchouka



La ratatolha acostuma a aromatitzar-te amb el que avui en dia es coneix com a herbes de Provença.


L’any 2007 es va estrenar una pel·lícula estaudinenca amb el nom d’aquest plat (però en francès!): Ratatouille. Es tracta d’una pel·lícula de dibuixos animats que aprofita el fet de que el nom d’aquest plat comença per la paraula “rat” (que en anglès també és rata) i narra la història d’una rata que vol ser xef a França. Aquesta pel·lícula és un dels èxits més grans de la productora Pixar; va rebre crítiques i aclamacions favorables i va guanyar l'Oscar a la millor pel·lícula d'animació, entre altres honors.


Inspirada del plat turc imambayıldı ja esmentat, el xef francès Michel Guérard inventà l’any 1976 una nova variant contemporània de la ratatolha anomenada confit byaldi. Aquest nou plat va ser popularitzat pel cuiner americà Thomas Keller. Ell ser el cuiner assessor per a la pel·lícula Ratatouille i hi va fer aprarèixer aquesta nova variant de ratatolha. 



Enllaços






Fitxes relacionades


per ser-ne un dels condiments:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada