divendres, 26 d’agost del 2016

PRUNES


PRUNES





La pruna és el fruit del pruner. Aquest arbre és molt comú a tot Europa però també a Àsia i a Amèrica.


A Occitània tenen molta fama les prunes d’Agen, especialment en la seva forma de prunes seques.


Curiositats



Prunus és un gènere compost per arbres i arbustos que pren el nom de la prunera, que és considerat el tipus d'on derivarien les altres espècies, entre les quals es troben, entre les conreades els cirerers, presseguers (i nectarina), albercocs i ametllers; i entre les silvestres l'aranyoner. Als Països Catalans hi trobem fins a 5 espècies autòctones d’aquest gènere.


Les prunes seques d’Agen tenen una IGP (indication géographique protégée) des de l’any 2002. Només les prunes seques sortides del fruit del prunier d’ente són les que es beneficien d’aquesta IGP.


Sembla ser que van ser els romans els qui van plantar diverses varietats de prunes per tota la Gàl·lia. Per la zona de l’agenés ho van fer sobretot amb la pruna Sant- Antonin (també anomenada pruna Maurine). Durant el segle XII, en tornar de la tercera croada, els monjos benedictins de l’Abbaye de Clairac van tenir la idea d'empeltar els arbres de prunera locals amb noves plàntules de pruna de Damasc vingudes de سوريا. Es crea així una nova varietat de pruna: la pruna d'ente (el verb enter fa referència a l’acció d’empeltar).


Tot i que la seva producció és una mica més al nord d’Agen se les coneix per aquest nom perquè és des del port d’aquesta ciutat que s’exportaven a Bordèu i a la resta del món a través del riu Garona. La mercaderia anava marcada pel seu port d’origen i d’aquí a que s’anomenin així.


Hi ha una pàgina web sobre les prunes seques d’Agen i també un perfil de twitter i de facebook.


Les prunes tenen la guanyada reputació de ser molt laxants






Més informació:








Fitxes relacionades



per ser el riu que les porta pel món:




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada