dimarts, 6 de setembre del 2016

BASILICA DE SANT SARNIN


BASILICA DE SANT SARNIN








La basilica de Sant Sarnin és un dels edificis emblemàtics de Tolosa. Es tracta d'un santuari construït a l'emplaçament de la tomba de Sant Sarnin, bisbe de Tolosa martiritzat l’any 250. 


Curiositats:


És l'església romànica més gran no només d'Occitània, sinó de totes les esglésies romàniques que s’han conservat a Europa. És també la segona més antiga (després de la de Cluny) de tot l'estat francès.


El carrer que porta de la plaça del Capitòli a la basílica rep el nom del carrer del Taur ja que el martiri de Sant Sarnin va consistir, segons la llegenda, en ser arrossegat pel terra fins a la mort per un toro furiós sobre el que era, llavors, una carretera sortint de la ciutat. Això va passar cap a l’any 250. Allí on va caure extenuat el cos de Sant Sarnin s’hi va construir l’església del Taur (entre la plaça del Capitòli i la basilica de Sant Sarnin)


Tolosa rebia, llavors, la visita de nombrosos pelegrins sobre el camí de Sant Jaume, o per adorar les relíquies de Sant Sarnin. La basílica inicial, construïda el segle V, s'havia fet massa petita pel nombre creixent de fidels pelegrins i a finals del segle XI es va ordenar de construir-ne una de nova i més gran (la que contemplem actualment).


Sant Sarnin va continuar de ser una simple església escolar fins l’any 1778, data en la qual va ser finalment consagrada basílica. Durant la Revolució, però, el capítol de Sant Sarnin va ser suprimit.


Un magnífic claustre i una abadia es trobaven al nord de la basílica, però van ser enderrocats durant el segle XIX. El Musèu dels Agustins en conté algunes restes i trossos d'escultures.


La basílica fou declarada com a "monument històric" l'any 1840 i com a Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 1998.


Just sobre el cor, a la cruïlla del creuer, s'aixeca un campanar de 64 metres d'alçària i de forma octogonal. El campanar protegeix un carilló compost de vint-i-quatre campanes.


També és famós l’orgue que acull la basílica. Un orgue construït per l’occità Aristide Cavaillé-Coll que va ser inaugurat l’any 1889 i que consta de 3458 tubs.



Enllaços:








Fitxes relacionades


per ser la ciutat a on s'hi troba:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada