dimarts, 4 d’octubre del 2016

LA FILLA D'UN POBRE HOME... AL MOLÍ


LA FILLA D'UN POBRE HOME... AL MOLÍ




Aquesta és una cançó que els Mirabèl·lus interpreten en el seu pas pel Perogòrd durant el seu #ItinerariÒc.


Es tracta d’una cançó tradicional del Perogòrd que explica la història de la filla d’un pobre home que se’n va cap al molí a buscar farina. El moliner li diu que el molí està trencat i que sabent-li molt de greu, no li podrà moldre el gra. Quan ja la noia està marxant, el moliner s’ho repensa, la crida i li diu que pot arreglar el molí. Amb el so del tic-tac de les moles del molí la noia s’adorm. Un cop es desperta, troba el seu sac de farina ple. 


Curiositats:



Com en moltes cançons, s’hi pot trobar un doble sentit a la lletra. És fàcil fer-ne una lectura sexual: el moliner fa la feina i la noia acaba amb el sac ple.


És molt recurrent en cançons tradicionals del mediterrani fer al·lusions sexuals a partir de cançons de molins i moliners. Ja des del segle XIV trobem aquest tipus de dobles sentits. Alguns aspectes que poden alimentar i inspirar aquesta doble lectura:

En un molí de vent calen dues moles: una de més dura, calenta i que passa per sobre, dita masculina. Una segona de més freda, tova i humida, dita el llit o femenina. El resultat és un polsim blanquinós, tebi i que segons com és expulsat a saccejades. 

L’agitació del sedàs per passar-hi el gra.

El fregament de les corretges.

Els moviments de vaivé del molí.

L’efecte somnolent dels sons de tic-tac del molí.

La foscor o poca llum que hi acostuma a haver-hi.


Curiosament, el cabaret més important i de referència a Europa s’instal·la en un molí. Estem parlant del cabaret ideat per terrassenc Josep Oller i Roca Le Moulin Rouge de Paris, del qual en trobem un a rèplica no menys cèlebre al Paral·lel de Barcelona.

Enllaços:



Fitxes relacionades


per ser de les pocs personatges femenins d'aquest mapa (és que aquesta història tan masclista no ens ha deixat massa referents a l'abast):











1 comentari: