dimarts, 25 d’octubre del 2016

PABLO PICASSO


PABLO PICASSO

Pablo Ruiz Picasso





Pablo Picasso va ser un pintor andalús nascut a Málaga el 25 d’octubre de 1881. Va ser un dels pintors més reconeguts del segle XX, conegut sobretot perquè va crear el cubisme juntament amb Georges Braque. En la seva dilatada carrera, va evolucionar per diferents estils i va conrear altres disciplines com la ceràmica, l'escultura amb bronze, el collage, i fins i tot va fer poesia.



La seva relació amb Occitània és perquè hi va residir des del final de la segona guerra mundial fins als darrers anys de la seva vida. Va morir el 8 d’abril de 1973 al poble provençal de Mogins.



Curiositats:




El seu nom complet és Pablo Ruiz Picasso però es feia conèixer pel nom artístic de Pablo Picasso, amb el segon cognom. Això és degut a que els seus col·legues catalans varen prendre el costum d'anomenar-lo pel cognom matern molt menys corrent que el "Ruiz" patern.


Va crear més de 20.000 obres al llarg de la seva vida.


Cap a l’any 1895 i després d’haver passat per A Coruña, la seva família s’instal·la a Barcelona i estudià a l’Escola de la Llotja.


A Catalunya, a part de viure a Barcelona, també va fer estàncies a Horta de Sant Joan per guarir-se de l’escarlatina, i a Gósol.


Picasso va començar el seu recorregut estilístic amb una fugaç experiència amb el modernisme després del contacte amb la natura que li va suposar l'estada a Horta de Sant Joan i l'amistat amb els artistes catalans aplegats al voltant dels Quatre Gats


Cap a l’any 1900 comença a viatjar a Paris i a fer-hi estades. Allí coneix, entre d’altres, a Herni Matisse i l’obra dels occitans Enric de Tolosa-Lautrèc i Pau Cesana.


Personalment estava posicionat com a pacifista. L’any 1902 es va deslliurar del servei militar pagant dues mil pessetes que li va deixar el seu oncle. Durant la Guerra civil va estar políticament compromès amb el govern republicà, que el va nomenar director del Museu del Prado el 1936. Es considerava comunista, i fou membre del Parti Communiste Français fins a la seva mort. Durant la Guerra Civil espanyola, participà en nombrosos actes de suport al govern legítim de la República. 


El 1937, va pintar un dels seus quadres més famosos, el Guernica: és un al·legat contra la guerra i el terror infligit a la població civil durant el bombardeig aeri alemany sobre Guernika-Lumo. En aquests anys, la major part de les obres expressen un sentiment d'angoixa, com a conseqüència de la problemàtica situació que es vivia.


Durant la II Guerra mundial no es va moure de France; continuà pintant en el Paris ocupat pels nazis. Quan va acabar la guerra, es va unir al Partit Comunista.


Acabada la guerra Picasso es traslladà a la població occitana de Valàuria, poble molt famós per la seva terrissa. Justament allí Picasso es dedicà molt a la ceràmica. Hi tingué dos fills. L’any 1958 es traslladaren al castell de Vauvenarga i l’any 1961 a Mogins, on hi visqué fins que hi morí.


És una frase seva la que diu: « No, la pintura no és per decorar apartaments. És una arma ofensiva i defensiva contra l'enemic. »


El 1962, fou guardonat amb el Premi Lenin de la Pau entre els pobles.


El 1963, es va inaugurar a Barcelona el Museu Picasso. La Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi l'en nomenà membre d'honor el 1970.



Enllaços:






Fitxes relacionades



per la influència que li proporcionà:






per haver estat present a la primera edició:





per haver-hi viscut als seus peus i per haver-lo pintat:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada