dimarts, 8 de novembre del 2016

ALPS


ALPS

Arpes







Els Alps són una cadena de muntanyes situada a l'Europa central. Tot i que amb la seva gran extensió ocupa el territori d’uns quants països, per la part que li correspon a l’estat francès ho a Arpitània i a Occitània. 


En Occità aquest massís s’anomena Alps i en arpità Arpes.


Curiositats:



El seu punt culminant és el Mont Blanc, amb 4.810 metres d'altitud, que es troba a Arpitània. També és en els Alps és on hi trobem el cim més alt d’Occitània, que és la Barra dels Escrinhs.



Al voltant dels Alps –afavorit per rius importants de cabal uniforme i riques terres de conreu– es va edificar la civilització europea que avui coneixem. 



Els Alps estan administrativament repartits entre quatre estats: FranceSvizraÖsterreichItalia, almenys pel que fa als grans massissos, ja que també MónegueSlovenijaDeutschland i Liechtenstein tenen dintre de les seves fronteres alguns estreps de la serralada.


Amb 82 cims de més de 4.000 metres, absència de grans passos (la majoria de colls superen els 2000 metres d’altitud) i hiverns rigorosos, aquestes muntanyes han constituït i encara constitueixen una important barrera natural. Tot i això el massís és dels més poblats i industrialitzats del món, gràcies a la seva posició geogràfica al cor de l'Europa de la Revolució Industrial.



Els pobles celts van ser, però, dels primers pobladors de la zona, desenvolupant el que es coneix per la Cultura de la Tène


 Enllaços:








Fitxes relacionades



per tenir el punt més alt d'Occitània:




per ser-ne llocs que en formen part:

Grand Prix de Monaco

Sestrieras







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada