dimarts, 22 de novembre del 2016

LA BARCA PER MARXAR DE MARSELHA


LA BARCA PER MARXAR DE MARSELHA








Els Mirabèl·lus canten un valset arran de de la figura del mai i que explica la història desafortunada d’un fadrí que veu no correspost el seu amor i decideix agafar una barca i marxar de Marselha. Anys més tard torna i passa per davant la seva enamorada que ja és casada amb un senyor que la sap mantenir molt bé; no pas com hagués passat amb ell, que només és un pobre músic desgraciat.



Curiositats:


Marselha va ser fundada per uns mariners cap a l’any 600 aC per uns mariners grecs de Φώκαια. És per això que també se la coneix la Ciutat Focèa. Va ser anomenada al començament Phokaia, de la mateixa manera que l'antiga capital dels foceus. Aquest nom, però, esdevingué després Massília a l'època romana.



Marselha és el port comercial més important de tot l’estat francès i del Mediterrani, tercer en importància d'Europa després de RotterdamAntwerpen.



La seva obertura al mar mediterrani ha fet que Marselha fos un punt molt important de pas de persones (migracions), de comerç i militar. Avui en dia es tracta d’una gran ciutat cosmopolita i amb una gran barreja de cultures.



Un exemple curiós i que el relaciona amb els Països Catalans és el cas de Sóller. El restabliment dels privilegis per comerciar des del port de Sóller durant el regnat de Carlos III, es va encetar un intens contacte amb Occitània. Aquest comerç es basava en gran part en l'exportació des del port solleric de la producció de cítrics locals. Els principals mercats eren, entre d'altres, els molls de les ciutats costaneres de Canas, Seta, Marselha i Niça.



L’any 1887 hi havia comptabilitzats 43 restaurantes de sollerencs a Marselha.



El parlar de Sóller està ple de galicismes degut a aquesta estreta relació comercial i migratòria que hi ha hagut.



En el seu moment, la població de Marselha va rebre amb entusiasme la Revolució Francesa. L’any 1792, 500 voluntaris van fer una marxa cap a Paris per defensar el govern de la revolució. Durant el camí cantaven una cançó revolucionària que va ser anomenada pels parisencs com la Marsellesa i que va esdevenir l’himne de l’estat francès i que encara ho és actualment. 



La conquesta d’ⴷⵥⴰⵢⴻⵔ (الجزائر) va ser un motiu d’enriquiment i desenvolupament econòmic i portuari per Marselha, al mateix temps que va ser un punt important de recepció de migrants un cop assolida la independència d’ⴷⵥⴰⵢⴻⵔ (الجزائر), especialment dels anomenats pieds-noirs.



Enllaços:








Fitxes relacionades



per ser el tema que provoca que els Mirabèl·lus cantin aquesta cançó:




perquè la barca també va anar cap amunt:




perquè morí anant cap a l’archipèla dau Frieu:




perquè el port i la ciutat en patiren greument les conseqüències:


per ser el plat procurat i menjat pels de la barca:




perquè el golf on es troba la barca va ser immortalitzat per ell:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada