diumenge, 25 de desembre del 2016

AUGUSTE RENOIR



AUGUSTE RENOIR

Pierre-Auguste Renoir







És un dels més cèlebres pintors francesos. No és fàcil classificar-lo, va pertànyer a l'escola impressionista, però es va separar d'ella ràpidament pel seu interès per la pintura de cossos femenins sobre els paisatges amb fortes influències renaixentistes i barroques. Renoir posseeix una vibrant i lluminosa gamma de colors que fa d'ell un impressionista molt especial.


Va néixer i morir a Occitània, tot i que va créixer i va desenvolupar gran part de la seva trajectòria artística a Paris.


Curiositats:


Nascut a Limòtges (Occitània) l’any 1841, només quan ell tenia 3 anys la seva família es traslladà a Paris per buscar millor sort econòmica.


De petit va demostrar bones habilitats en el solfeig i va formar part del cor de l’Église de Saint Esutache de Paris, dirigit pel compositor Charles Gounod.


El seu primer contacte amb la pintura va ser per guanyar-se la vida i per ajudar a casa (pintava sobre figures de porcellana, sobre ventalls i escuts pel seu germà que es dedicava a l’heràldica). Ràpidament va mostrar grans dots i capacitats per la pintura i això el va portar a fer-ne estudis fins a entrar a l’École nationale supérieure des beaux-arts de Paris.


L’any 1870, amb la guerra amb Preußen va ser destinat a la cavalleria i el porten a Occitània per uns mesos: a Bordèu i a Tarba. Un cop desmovilitzat, torna a Paris.


L’any 1878 va exposar a la primera exposició impressionista a Paris juntament amb altres 29 pintors, entre ells l’occità Pau Cesana.


Cap a l’any 1880 viatjà molt i es volgué traslladar a Provença per treballar amb Pau Cesana. Però al cap de poc temps, a l’Estaca, emmalaltí de grip i pneumònia i hagué de tornar a Paris, on residí. 


Pels volts del 1883 va patir una greu crisi d’estil i deia d’ell mateix que ja no sabia pintar ni dibuixar. Aleshores va rebre ajuda i suport del pintor neo-clàssic també occità Jean-Auguste-Dominique Ingres, de qui va rebre una gran influència.


No va gaudir de molt bona salut, i sobretot els darrers vint anys de la seva vida va tenir problemes més agreujats. Sovint es tractava d’enfermetats respiratòries i per a guarir-se feia sovint viatges cap a Occitània, cap a la costa mediterrània. Tan va ser així que l’any 1903 es va establir a Canha de Mar.


El dia 2 de desembre de l’any 1919 morí a causa d’una pneumònia a la finca que havia adquirit a Canha de Mar, després de pintar la seva darrera natura morta. 


Actualment a la seva finca de Canha de Mar s’hi troba el Musée Renoir de Cagnes-sur-Mer.


Va ser pare del destacat cineasta francès Jean Renoir.






Enllaços:







Fitxes relacionades



per haver volgut treballar amb ell:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada