dimarts, 21 de febrer del 2017

ALBERT DE SISTERON



ALBERT DE SISTERON

Albertet * Albertetz





Albert de Sisteron conegut com a Albertet va ser un joglar i un trobador provençal natural de Gap que visqué durant els inicis del segle XIII.



Curiositats



De la seva obra, han sobreviscut vint-i-tres poemes.


D'acord amb la seva vida, era fill d'un noble joglar anomenat Asar, del qual ha sobreviscut alguna peça.


Albertet va ser famós per la seva veu i les melodies de les seves curtes cançons, però no per les seves lletres. Dins la societat cortesana va ser un reconegut intèrpret i un bon conversador.


La major part de la seva vida la va passar a Aurenja, on es va fer ric abans de traslladar-se a la Lumbardia, on va romandre entre 1210 i 1221. Amb el temps va tornar a Sisteron, a Forcauquier, on va morir. Sembla ser que en algun moment de la seva vida es va refugiar a España.


Una de les obres més famoses d'Albertet és una sàtira amb un munt d'elogis a set dones destacades del seu temps, sobretot a la Beatrix (segurament Beatriu de Savoia, esposa de Ramon Berenguier V de Provença).

A un contemporani seu, Arnaud de Carcassés, se li atribueix l'obra Flamenca (tot i que hi ha un bon consens a considerar-la una obra d'autor desconegut), que ha sigut font d'inspiració pel gran i premiat treball de la cantant catalana Rosalía amb El Mal Querer (2018)  

Enllaços:







Fitxes relacionades


per ser també trobadors:










 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada