dimarts, 4 d’abril del 2017

MONTESQUIEU


MONTESQUIEU

Carles Loís de Secondat, baron de La Breda e de Montesquieu






Va néixer a Occitània el 18 de gener de 1689 al Castèl de La Brèda, però va ser ràpidament escolaritzat a prop de Paris, on estudià dret.

Tot i ser occità i el lligam que va mantenir amb el seu lloc de naixement, és considerat com un dels grans filòsofs francesos del Segle de les Llums. 


Va morir el 10 de febrer de 1755 a Paris, ja completament cec (patia des de feia un temps d’una gran pèrdua de visió).






Curiositats:



Va ser president del Parlament de Bordèu. Després d’estar a Paris per estudiar dret i prendre contacte amb els intel·lectuals de l’època, arran de la mort del seu pare, torna a La Brèda. Aleshores és quan entra al Parlament de Bordèu. La seva funció de magistrat, però, l'avorreix, i posteriorment es ven el càrrec.



Va ser membre de l’Académie Française i de la Royal Society d’England


El 1751 l'Església Catòlica inclou L'esperit de les lleis a l'Index Librorum Prohibitorum


Va ser qui va elaborar la teoria de la separació de poders.


Se’l considera el precursor de la sociologia i un dels precursors del liberalisme.


Els seus pares li van escollí un pidolaire per pardrí per tal de que recordés durant tota la seva vida que els pobres eren els seus germans.


Segons el politòleg Donald Lutz, Montesquieu és la persona més citada en temes de govern i política en l’Amèrica colonial anglesa pre-revolucionària. Fins i tot és la persona més citada abans que qualsevol altre font pels fundadors nord-americans, a excepció feta de la Bíblia. Les obres de Montsequieu van ser una gran influència en molts dels pensadors i fundadors dels Estats Units, especialment James Madison de Virginia, un de los pares de la Constitució dels Estats Units


Se’l consoidera, sinó el primer, un dels primers filòsofs contraris a l’esclavitud. 


Montesqueu va ser propietari de vinyes de vins de Bordèu. El rei francès (d’origen occità) Enric de Borbon va ordenar uns treballs de drenatges de sòls pentanosos. Entre d'altres zones, se’n va beneficiar el Medòc (actual terra important de vins de Bordèu però que fins aleshores era una regió ben pobre) i algunes altres zones humides de prop de Bordèu. En aquesta època molts parlamentaris es van fer grans propietaris de vinyes. Aquest és el cas també de Montesquieu.





Enllaços:






Fitxes relacionades


per ser propietari d'algunes vinyes:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada